Spela Texas

Poker har verkligen blivit populärt och mycket mer socialt accepterat att spela de senaste åren. Det sänds ofta pokertävlingar i TV och det dyker hela tiden upp nya pokerrum online att spela på. Det har även tillkommit flera stora turneringar de senaste åren. Något som kanske inte är en hemlighet är att den pokervariant som spelas mest idag är Texas Hold’em. Och vill man ta sig längre upp i pokervärlden är det ett spel man måste behärska. Nu ska vi gå igenom grunderna till detta fantastiska spel och denna populära variant av poker.

Första delningen och mörkarna

I en match där man spelar Texas Hold’em kan det vara upp till tio spelare vid ett bord men aldrig fler. Spelet börjar med att de första två spelarna som har sina platser till vänster om dealern lägger varsin mörk, den lilla och den stora. Sedan delas korten ut och varje spelare får två hålkort som man håller för sig själv. Den spelare som sitter först till vänster om dealern har det som kallas för den lilla mörken och nästa har den stora mörken. Den lilla mörken innebär nästan alltid en satsning som är hälften av den stora. Och det är normalt sett den stora mörken som anger minsta möjliga insats. För varje ny runda kommer mörkarna att förflyttas ett steg medsols runt bordet. Nu har alltså alla deltagande spelare fått sina två kort och mörkarna är utplacerade. Anledningen till att man har mörkar med i ett spel är för att få igång satsningen i spelet. Dem fungerar alltså som ett slags tvångsinsatser. Nu kommer den spelare som befinner sig till vänster om den som har stora mörken välja om hen vill checka eller höja. Väljer hen att checka lägger hen en satsning som är lika stor som den stora mörken och väljer hen att höja lägger hen en lite större satsning. Sedan går man runt bordet i tur och ordning och alla spelare gör samma val. Självklart måste alla följa insatssumman om dem vill vara med, så om någon innan har höjt måste nästa lägga lika mycket för att vara med och så vidare.

Första spelrundan med gemensamma kort

Nu när alla gjort sina första satsningar är det dags för floppen. Det innebär att dealern lägger upp tre kort på mitten av bordet som alla får använda för att skapa sin pokerhand. Man gör en till satsningsrunda som den förra och det är spelaren till vänster om dealern som börjar. De kort som dealern lägger ut på mitten av bordet är alltså gemensamma kort som på engelska kallas för Communitycards. Alla spelare får lov att använda sig av dessa kort i kombination med sina egna hålkort för att skapa den bästa pokerhanden dem kan. Dock låter man alltid dessa gemensamma kort ligga kvar på sin plats på bordet.

Spelet fortsätter

Sedan fortsätter spelet med att dealern lägger ut det kort som kallas för river, en ny satsningsrunda görs. Under hela tiden har man möjlighet att checka, höja eller lägga sig och dra sig ur matchen om man inte känner att ens hand håller. Nästa gemensamma kort kallas för the turn och när det lagts ut sker en satsningsrunda till sedan är det Showdown. Nu ska alla kvarvarande spelare visa sina kort och den som har den bästa handen vinner. Om det är flera som har likvärdiga händer delas potten normalt upp mellan dessa.

De vanligaste satsningsstrukturerna för Texas Hold’em

När man spelar Texas Hold’em så finns det fyra olika satsningsstrukturer som är de vanligaste; Pot limit, Straight limit, Split limit och självklart No limit. Detta innebär så klart att spelet kommer att se olika ut beroende på vilken struktur som gäller. Är det till exempel Straight limit så kommer den lägsta insatsen att vara densamma genom hela matchen men är det Split limit så kommer den ju att bli dubbelt så stor när den fjärde rundan har spelats. Som vi tidigare nämnt på den här sidan så är det vanligt att man spelar med No limit under de större turneringarna. Och spelar man med den satsningsstrukturen betyder det att man tar väldigt mycket större risker än i de andra strukturerna. Dessutom finns det flera andra varianter på satsningsstrukturer utöver dessa vanliga. Bland annat dem som kallas; Kill pot, Half pot och Big river. Se alltid till att du har koll på vad den aktuella satsningsstrukturen innebär innan du börjar spela.