Satsningsstrukturer

Något som verkligen är bra att veta när man ska sätta sig och spela poker online för första gången är att det finns olika satsningsstrukturer. Alltså finns det olika regler för hur man satsar i en match och vid varje bord i ett pokerrum online anges vilka regler som gäller för satsningarna just där. Beroende på hur satsningsstrukturen ser ut kan det innebära fördelar och nackdelar för dig som spelar. Ofta har man som van pokerspelare en favoritstruktur, man väljer alltså gärna bord som har en viss typ av satsningsstruktur före andra. Du har kanske hört namnen på de allra vanligaste satsningsstrukturerna inom poker förut. Men om man inte spelat så mycket kan det vara svårt att ha full koll på innebörden av de olika. Det finns egentligen massor av olika satsningsstrukturer som används i pokerspel men det finns självklart dem som är vanligare än andra. Tre av dessa vanligaste ska jag ta upp här och nu för att du ska ha stenkoll innan du väljer bord att spela vid i pokerrummen på nätet.

Fixed limit

När satsningsstrukturen för en match i poker kallas för Fixed limit så innebär det kort sagt att storleken på insatserna är bestämda genom hela matchen. Så när pokermatchen börjar kommer man i de första två spelomgångarna att lägga en insats som är lika stor som den stora mörken. I de två sista spelomgångarna kan man sedan istället lägga en insats som är lika stor som om man skulle dubbla den stora mörken. Spelar du matcher med denna satsningsstruktur kan det alltså aldrig bli särskilt stora skador i din bankrulle. Har du en sämre hand så kan du med Fixed limit endast riskera att förlora ett par stora satsningar. Tittar man på No limit som vi snart ska beskriva så kan man i en sådan match förlora betydligt större summor eftersom att det går att förlora alla marker i en match. På detta sätt menar många spelare att Fixed limit är en ganska bra nybörjarform men för den vane spelaren kan det bli lite tråkigt i längden.

Pot limit

Spelar man med denna satsningsstruktur så kan man som namnet anger satsa lika mycket som det ligger i potten. Det innebär att om det ligger 300 kronor i potten så kan man som mest satsa 300 kronor. Alltså kan storleken på insatserna öka under spelets gång eftersom att potten hela tiden växer och det är den som styr storleken på insatserna. I början av en pokermatch med denna satsningsstruktur kan man därför komma rätt billigt undan. Då gäller det bara att ha i åtanke att det snabbt kan bli dyrt att vara kvar i en sådan match.

No limit

När man spelar med satsningsstrukturen No limit är det alltså så den fungerar, det finns inga som helst begränsningar för hur stora insatser man kan lägga. Letar du efter de riktiga pokerrävarna i ett pokerrum så är det nästan alltid vid No limit-borden du hittar dem. Det kräver nämligen stor skicklighet för att inte gå ifrån ett sådant bord helt barskrapad. När det är din tur att spela kan du satsa precis hur mycket du vill och de andra spelarna har inget val. Om dem vill vara kvar i matchen måste dem kunna matcha din satsning. När det spelas VM i poker, ja då är det No limit som gäller. Det är definitivt den satsningsstruktur som kräver mest skicklighet i spelet och vad som helst kan verkligen hända.